Kaakklachten
Het kauwstelsel is een lichaamsregio die we veelvuldig en intensief gebruiken in ons dagelijks leven. De kaakspieren zorgen ervoor dat de onderkaak beweegt en maken dat we kunnen bijten, slikken en kauwen, maar ook spreken, zingen, blazen, geeuwen, lachen en zoenen. Door verschillende oorzaken kunt u kaakklachten ontwikkelen.
Soms ontstaan klachten direct tijdens eten van hard of taai voedsel, na een val of klap op het hoofd of na een tandartsbehandeling. Vaak zien we echter, dat de kaakklachten er langzaam in sluipen. Niet zelden gaat het ontstaan van deze klachten gepaard met het hebben van slechte gewoontes zoals nagelbijten, veelvuldig kauwgum kauwen, tandenknarsen, de kiezen op elkaar klemmen of lipbijten, schouders optrekken. Veelal zijn dit uitingen van verhoogde spanning in het dagelijks leven. Niet voor niets bestaan er veel gezegden, waarbij de kaken en omliggende regio’s een rol spelen: het voor je kiezen krijgen, even doorbijten, ergens je tanden inzetten, een zware last op je schouders etc.
Kaaktherapeut
Klachten in het kauwstelsel worden vaak pas na langere tijd (h)erkend, omdat weinig mensen op de hoogte zijn van het bestaan van beperkingen in deze regio en daarnaast de behandelmogelijkheden hierbij. De orofaciaal therapeut, in de volksmond ook wel kaaktherapeut, kan helpen bij het in kaart brengen van problemen met spieren en/of gewrichten in het kauwstelsel en hoofd-nek-halsgebied en daarbij adviseren evenals een passende behandeling instellen.
De gespecialiseerd therapeut is geschoold in relevante kennis aangaande onder andere tandheelkundige aspecten, tinnitus (oorsuizen), duizeligheidsklachten, specifieke zenuwaandoeningen, gevolgen van oncologische aandoeningen in het hoofd-halsgebied en specifieke stoornissen in het kauwstelsel en de nek. Hij/zij werkt samen met huisartsen, tandartsen, gnathologen, mondhygiënisten, orthodontisten en medisch chirurgen, zoals KNO-artsen, kaakchirurgen en neurologen.
Klachten, die een orofaciaal fysiotherapeut behandelt, zijn onder andere:
- Veelvuldig klemmen van de kaak en/of tandenknarsen (bruxisme)
- Knappende en krakende kaakgewrichten
- Stijve, vermoeide en/of gespannen kaken/kauwspieren
- Beperkte mondopening (trismus)
- Onverklaarbare kiespijn
- Onverklaarbare oorpijn
- Pijn in het gezicht, kaak of hoofd
- Oorsuizen (tinnitus)
- Aangezichtsverlamming
- Aspecifieke aangezichtspijn
- Duizeligheid en BPPD
- Nek, hals- en schouderklachten
- Hoofdpijn
- Gevolgen van ongelukken, botbreuken en operaties in het aangezicht/kauwstelsel
- Klachten in het hoofd-halsgebied ten gevolge van kanker, reuma of een andere ziekte
- Klachten in het hoofd-halsgebied, die te maken hebben met spanning of stress
Intake en behandeling
De therapeut geeft na een uitgebreide intake uitleg over de (mogelijke) oorzaak van uw klachten en ook over het normaal functioneren van het kauwstelsel en omliggende regio’s. Daarnaast zal hij of zij middels een geschikte aanpak uw klachten proberen te verminderen en/of verhelpen. Dit alles in overleg met u als patiënt.
De therapeut gebruikt daarbij onder andere de volgende middelen:
- Voorlichting over het juiste gebruik van het kauwstelsel
- Adviezen en oefeningen ten aanzien van de juiste kaak-/lichaamshouding
- Adviezen en oefeningen om slechte gewoontes af te leren
- Ontspanningsoefeningen: kaakklachten zijn vaak hardnekkig en pijnlijk, waardoor ontspanning moeilijk te vinden is. Voor het goed functioneren van het kauwstelsel is ontspanning onmisbaar. Daarom is dit een van de belangrijkste aspecten van kaakfysiotherapie
- Manuele behandeltechnieken voor de kaak-, nek- en halsregio om beperkingen op te heffen
- Oefentherapie voor de kaak-, nek- en halsregio om bewegingsbeperkingen op te heffen
Heeft u last van één of meerdere van bovenstaande klachten en wilt u graag advies en/of een professioneel oordeel hierover, maak dan een afspraak bij onze orofaciaal therapeut. Zij zal samen met u de klachten in kaart brengen en een deskundig advies geven om een oplossing te vinden voor uw klachten.
Onze expertise ziet u terug in
Tevreden klanten |
|
Waaronder betaaldvoetbalorganisaties zoals FC Eindhoven en VVV Venlo en hockey landskampioen Oranje Rood. |
Kwalitatieve behandeltrajecten |
|
Binnen een open en ongedwongen sfeer stimuleren we u uw niveau van bewegen te verbeteren en te onderhouden. |
Transparant |
|
We stellen een plan op om u transparant en efficiënt te behandelen. U weet precies waar u aan toe bent. |
Kostenefficiënt |
|
We bundelen we kennis en ervaring zodat u kunt vertrouwen op de meest efficiënte behandeling. |
Second opinion |
|
Als u twijfelt over de diagnose of het behandelbeleid helpt onze expertise u verder. Lees verder |
Samenwerking |
|
We werken onder andere samen met sportartsen, bedrijfsartsen, orthopeden, bewegingswetenschappers, universitaire centra en ziekenhuizen. |