Dry Needling wordt door een daarin opgeleide fysiotherapeut uitgevoerd. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt die op die manier snel en langdurig ontspannen raken. Dry Needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof (bijvoorbeeld; medicijnen) in de spier gespoten De Dry Needling naaldjes zijn heel erg dun (0,15 tot 0,3mm) waardoor de prik eigenlijk vrijwel geen pijn hoeft te doen.

Niet hetzelfde als acupunctuur
Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ’energie’ in het lichaam. Dry Needling gebruikt bij een enkele ‘vastzittende’ spier’ één naald, waarmee kortdurend specifieke punten in de betreffende spieren, zogenaamde ‘triggerpoints’, enkele seconden gestimuleerd worden. Bij meerdere gespannen spieren of uitgebreidere pijnen kunnen bij Dry Needling ook meerdere spieren of zenuwpunten aangeprikt worden. Dan blijven de naalden meestal ook wat langer op hun plaats zitten.

Wat is een ’triggerpoint’?
Een triggerpoint wordt in de volksmond ook wel spierknoop genoemd. Een triggerpoint is een kleine, lokale verkramping in de spier. Volgens triggerpointonderzoekers Drs. Janet Travell en David Simons is een triggerpoint een zeer prikkelbare, gelokaliseerde plek in de spier. Volgens hun onderzoek kan 75% van pijnklachten in relatie staan met triggerpoints. Het behandelen van deze triggerpoints kan dus een belangrijk onderdeel zijn bij het herstel van pijnklachten.

U kunt meerdere triggerpoints in één spier hebben, maar u kunt op hetzelfde moment ook meerdere triggerpoints in verschillende spieren hebben. Naast de lokale drukpijn kan een triggerpoint ook vaak pijn ‘op afstand’ (referred pain) veroorzaken. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze vaak de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten.

Triggerpoints kunnen door tal van oorzaken ontstaan:

 • Acuut, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of ongeluk
 • Stress
 • Chronisch: door een langdurig verkeerde houding
 • Overbelasting /blessures bij sporters
 • Na beschadiging van omliggend weefsel zoals bovenbeen klachten bij een meniscus-letsel of toename van spierspanning in de rugspieren bij een hernia
 • Langdurige afwezigheid van beweging (immobilisatie), bijvoorbeeld door gips of langdurige bedrust
 • Psychologische factoren zoals stress en depressie
 • Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte, bijvoorbeeld ontstaan na een botbreuk of operatie
 • Slaaptekort
 • Afknellingen, bijvoorbeeld door te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak
 • Alcohol of gebruik van chemische stoffen
 • Ongezonde leefstijl en ongezonde voeding

Ieder menselijk lichaam heeft triggerpoints. Hoe ouder de persoon hoe meer triggerpoints. Dit wil niet zeggen dat je daar altijd klachten van hoeft te hebben.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

 • pijn/stijfheid lokaal in een spier maar ook projectie van pijn op een andere plaats in uw lichaam
 • bewegingsbeperkingen in gewrichten
 • verminderde kracht in de betrokken spier(en)
 • pijn-ontwijkend gedrag
 • koude, warmte, rillingen, hoofdpijn, duizeligheid, kramp en nog veel meer hinderlijke sensaties

Een aantal van deze klachten zult u wellicht herkennen. Maar het kan individueel heel erg verschillend ervaren worden. Er is geen standaard sensatie die voor iedereen hetzelfde is.

Waar richt de behandeling zich op? 
Tijdens het lichamelijk onderzoek kunnen triggerpoints gevonden worden. De behandeling is gericht op het uitschakelen van de triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) gevonden en gedeactiveerd/ontspannen.
De fysiotherapeut zal vaak meerdere spieren behandelen, bijvoorbeeld in uw arm, been of langs uw wervelkolom. Vaak, en zeker bij langdurige klachten, zullen meerdere (gemiddeld 4) behandelingen nodig zijn.

Hoe voelt een Dry Needling behandeling aan? 
Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich dikwijls even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich direct en kunt u meestal ook meteen gemakkelijker bewegen. Soms voelt het behandelde gedeelte wat vermoeid of stijf aan na de behandeling. Dit is echter meestal van korte duur en zelden langer dan twee dagen.

Wat gebeurt er na de behandelingen? 
U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden. Dry Needling maakt deel uit van een totaalbehandeling.

Wat gebeurt er na de behandelingen? 
Deze behandelmethode is een onderdeel van een normale fysiotherapie of manuele therapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie worden daar de kosten voor Dry Needling therapie door gedekt. Fysiotherapie is rechtstreeks toegankelijk. Dat wil zeggen dat u geen verwijsbrief van de huisarts nodig heeft voor fysiotherapie.

Vakbekwaamheid
Dry Needling mag alleen uitgevoerd worden door fysiotherapeuten die gespecialiseerde Dry Needling opleidingen gevolgd hebben. De Dry Needling therapeuten van PECE Zorg zijn optimaal opgeleid en gecertificeerd. Er kunnen complicaties optreden. Deze kunnen onder meer bestaan uit infectie, bloeding of een blauwe plek, tijdelijke pijntoename door zenuwprikkeling of algehele
gevoeligheid. Bij gebruik van bloedverdunners kan het zijn dat er extra maatregelen genomen moeten worden of contact met uw arts moet worden opgenomen. Geef in elk geval uw medicijngebruik aan bij uw Dry Needling therapeut.